04.04.2023

Budova ze 16. století pamatuje dobu, kdy zde pili víno i kapucíni

Pracovníci VHS Břeclav v únoru loňského roku zahájili rekonstrukci historické budovy v Mikulově. Budova ze 16. století se ještě letos dočká nového kabátu a bude znovu uvedena do provozu. Celý objekt bude plnit funkci polyfunkčního domu.

Objekt s jednoduchým barokním vzhledem se nachází na Kamenném řádku v Mikulově a historikové jeho původ datují do období kolem roku 1560. Budova v průběhu staletí měnila své využití i uživatele. Ve 20. letech 17. století se objekt stal dočasně i majetkem kapucínského kláštera. Kapucíni využívali dům především díky existenci vinného sklepa. Během užívání si objekt zachoval řadu historických konstrukcí, která tímto činí budovu výjimečnou.

Původní stavba byla koncipována jako typický vinařský dům, na který navazoval vinný sklep s obydlím v patře. Funkční vinný sklep poukazuje na skutečnost, že dům sloužil skvělým mikulovským vinařům - Habánům. Díky své historické hodnotě je dům vedený jako kulturní památka a památkový ústav novou podobu stavby schvaluje. „Fakt, že se jedná o historickou budovu, nás při probíhajících pracích nijak významně neomezuje. U stavby je nutné zachovat původní tvar budovy, s památkovým ústavem jsme konzultovali podobu a výběr oken, dveří a fasády,“ vysvětlil Vít Zálešák.

Během prací se pracovníci stavební firmy VHS Břeclav kromě památkářů setkali i s další zajímavostí. „Kromě památkářů jsme ze začátku museli komunikovat i s ochránci přírody, protože ve sklepě měli své hnízdiště netopýři, kteří jsou chráněni. Museli jsme jim ponechat volný průlet ven a byla to pro nás zajímavá zkušenost,“ zavzpomínal na začátky rekonstrukce Vít Zálešák.

Pokud práce budou probíhat dle plánů, bude rekonstrukce předána novému uživateli už v srpnu letošního roku. „Práce na rekonstrukci probíhají dle časového harmonogramu. Malé zdržení jsme řešili pouze ve sklepení domu, kdy bylo nutné podepřít stropní klenbu,“ zhodnotil dosavadní průběh Vít Zálešák, hlavní stavbyvedoucí společnosti VHS Břeclav.

Polyfunkční dům je koncipován do tří podlaží a bude využívat i původních sklepních prostor. „Celá budova dýchá historií. Těšíme se, že bude v letošním roce rekonstrukce dokončena. V létě bychom ji rádi otevřeli veřejnosti. Ve vinném sklepě plánujeme vytvořit atraktivní prostor pro posezení návštěvníků u vína. Ve dvou poschodích pak plánujeme zprovoznit apartmány pro ubytování,“ prozradila plány majitelka Věra Zemková.

Ať už se v druhé polovině roku do Mikulova vypravíte za vínem, na Svatý kopeček, na prohlídku zámku, vyhlídku z Kozího hrádku, vykoupat se v lomu u Mariánského vrchu nebo se jen tak přijedete nadýchat historie tohoto úžasného místa, nezapomeňte zajít do mikulovského Kamenného řádku a nově dokončenou rekonstrukci můžete ocenit i vy.