27.6.2024

Dobrovolní hasiči mají nové zázemí ve Tvrdonicích

VHS Břeclav – to nejsou jen vodohospodářské stavby, čím dál častěji se jedná o výstavbu pozemních staveb a průmyslových objektů. Zkušenosti nabyté během sedmdesátileté existence a využívání nových trendů ve stavebnictví zúročuje firma při realizaci každé ze svých zakázek.

Mezi jednu z posledních předávaných staveb patří i nová hasičská zbrojnice, která „vyrostla“ během dvanácti měsíců v obci Tvrdonice. „Projekt zahrnoval výstavbu zbrojnice včetně přípojek a inženýrských sítí, domovních a venkovních rozvodů, oplocení, zpevněné plochy s novým sjezdem a parkovací plochou,“ shrnul Tomáš Balga, stavbyvedoucí VHS Břeclav.

Objekt s celkovou plochou přes tisíc metrů čtverečních zahrnuje velkou dvojgaráž pro větší požární techniku a dopravní automobil. Prostorově je řešen jako propojené kvádry, které jsou výškově nezávislé. „Dominantním prvkem objektu je věž pro vysoušení požárních hadic, která výškově vystupuje v čelní fasádě,“ popsal Tomáš Balga.

Stavba byla realizována na klíč včetně vnitřního vybavení. Hasiči tak mají nejen nové prostory v podobě novostavby požární zbrojnice, ale také vybavení, které jim usnadní údržbu hasičské techniky a budovy. Objekt je využíván nejen dobrovolníky z Tvrdonic, ale i Kostic.

Hasiči jsou s novými prostory spokojeni

Jednotka sboru dobrovolných hasičů je velmi aktivní a v obci má dlouholetou tradici. Spolek byl založen v červnu roku 1897 místním učitelem Františkem Veselým. V současné době má členská základna celkem 126 členů, 42 dětí navštěvuje kroužek mladých hasičů. „Ročně vyjíždíme zhruba ke třiceti mimořádným událostem. Obvykle jde požáry, technickou pomoc jako například čerpání vody, odstranění stromů či likvidace nebezpečného hmyzu. Od roku 2019 vyjíždíme s Automatizovaným Externím Defibrilátorem k osobám v bezvědomí, tyhle zásahy tvoří zhruba polovinu našich ročních výjezdů,“ shrnul Zdeněk Salajka, velitel jednotky.

Dobrovolní hasiči v obci zajišťují nejen ochranu před požáry a účast na záchranných akcí, ale podílejí se i na organizaci společenských a kulturních akcí. „Každoročně pomáháme na organizaci tvrdonských Národopisných Slavností, při koncertech v obci nebo na dětském dnu. Pořádáme také soutěž mladých hasičů a soutěž O pohár obce Tvrdonice, dlouholetou tradici ve Tvrdonicích má také hasičský bál,“ doplnil Zdeněk Salajka.

Budova nově slouží hasičům z Tvrdonic i Kostic. „Pro nás to znamená hlavně kvalitní zázemí, kterého se nám doposud moc nedostávalo. Velká zasedací místnost bude využita hlavně ke schůzím sboru, schůzkám mladých hasičů nebo pro školení výjezdové jednotky. Budova nabízí také adekvátní sociální zázemí, které poslouží pro dekontaminaci hasičů,“ pochválil práci VHS Břeclav Zdeněk Salajka.